PPR-Mylius-Alphen-aan-den-Rijn_1

Een prachtig ontbijtplekje

Ware uitdaging voor Studio Schot

Uniek aan deze keuken:

  • Onconventioneel
  • Elkaar de ruimte geven
  • 3 verschillende Poggenpohl modellen
  • Een lijntje van Miele

Stoppen met werken en de kinderen het huis uit: je hoeft er niet voor te gaan verhuizen. Dat besloten Fred Mylius en zijn vrouw. “Het is een prima plek, we wonen hier 25 jaar en we hebben het nog steeds naar ons zin. Een paar jaar geleden hebben we besloten om te blijven zitten, maar om ons huis dan wel een beetje te upgraden.”

Als voormalig eigenaar van een technische handelsonderneming wist hij wat hij zich op de hals haalde. Ook toen vorig jaar, na de bovenverdieping van het jaren-tachtighuis, de keuken aan de beurt was. Het zou niet blijven bij het simpelweg vervangen van de oude SieMatic, die met schuifdeuren van de woonruimte was gescheiden. Wat meer ruimte moest er komen, die vooral praktischer was ingericht.

“We koken altijd samen, mijn vrouw en ik. We liepen elkaar dus voortdurend in de weg. Daarnaast wilden we een prettig plekje om te ontbijten.”

Rondkijken op websites bracht het Alphense echtpaar bij Poggenpohl. Een korte zoektocht langs diverse showrooms eindigde bij Studio Poortvliet op het Zeeuwse eiland Tholen. “Dat bleek de enige zaak waar Poggenpohl alle ruimte krijgt, zodat je er verschillende modellen kunt zien. Dat gaf in eerste instantie de doorslag. En onze dochter woont daar in de buurt, dus we hoefden er niet ver voor om.”

Een ware uitdaging: hoe krijg je een grote Poggenpohl-opstelling dwars aan de voorkant van een twee-onder-een-kapwoning waar een kolom en een erkertje in de weg zitten? Ronald Schot ging de uitdaging niet uit de weg.


Een kritische blik, van twee kanten

Het was voor designmeester Ronald een flinke klus: een kritische klant met veel technische kennis die wist wat hij wilde – en dat was niet weinig. Het plan was een halfopen opstelling met een organische overgang tussen keuken en woonkamer. Maar gelukkig is Ronald ook zeer kritisch als het aankomt op keukenontwerpen.

Wanden moesten worden verplaatst en een kolom moest blijven om het huis overeind te houden. Het karakteristieke erkertje was de ideale ontbijtplek, maar zat eigenlijk in de weg. Ronald heeft dat allemaal fantastisch opgelost”, vertelt Fred Mylius.
 

Een samenspel van Poggenpohl

De keuken werd een slimme combinatie van drie Poggelpohl-concepten, die perfect op elkaar blijken aan te sluiten. Het grootste deel bestaat uit Jorge Pensi’s +MODO, de achterwanden komen van de +ARTESIO van Hadi Teherani, en er zijn aanvullende onderdelen gebruikt van +INTEGRATION. In principe is het een eenvoudige opstelling: een lang werkblad met daartegenover een apparatenwand, in één lijn over de volle breedte van de voorzijde van het huis.

Een aparte deur vanuit de hal geeft toegang aan de ene kant, het andere uiteinde is open naar de woonkamer. Ronald kwam met het idee om de gevelwand iets naar voren te halen, zodat het betonkleurige keramische werkblad bij de erker ruimte biedt om er aan drie kanten omheen te gaan zitten. Doordat het 80 centimeter breed is en aan het uiteinde de onderkasten ontbreken, geeft het op die plek de indruk van een tafel.

Ook rondom de apparatenwand kwam de muur wat naar voren, zodat het geheel minder diep lijkt dan het is. Een lijntje van Miele – stoomoven, espresso, gewone oven, met daaronder twee koelkasten aan weerszijden van een verhoogd ingebouwde vaatwasser – wordt geflankeerd door een hoge apothekerskast en een valse deur. De koelkasten zijn van Neff. “Miele had ze niet in de maat die we nodig hadden, want we wilden de ovens niet te hoog hebben. Ik ben wel erg enthousiast over de nulgradenzone in deze kasten. Dat scheelt echt in de houdbaarheid van dingen: ik heb hier al weken bieslook liggen, die is nog altijd kraakvers.”
 

Ingekort voor overzicht

Het royale ruimtegebruik met het extra brede werkblad heeft niet geleid tot een krappe keuken. In tegendeel: de maten zijn perfect ergonomisch. Het kokende stel kan makkelijk langs elkaar heen lopen, maar hoeven nooit ver te reiken tussen wand- en werkruimte. Aan één kant is het blad iets ingekort, waardoor een sta-ruimte is ontstaan in de lichte hoek. “Dat is mijn snijplek”, zegt de eigenaar die er graag vertoeft. “Je kunt alles overzien, zelfs wie er voor de deur staat.”

Ook persoonlijke keuzes zijn niet geschuwd bij het ontwerp. Fred Mylius: “Die wanden hadden standaard de houtnerf in horizontale richting. Wij wilden ze graag verticaal, dat geeft een mooier beeld. Geen probleem, het kostte wel iets meer, maar het resultaat is prachtig.”

 

Komt uw keuken ook bij Studio Schot vandaan? Maak een afspraak.

Komt u bij ons aan tafel?

Maak een afspraak met de designmeesters

Uw nieuwe droomkeuken hoeft geen droom te te blijven. Graag nemen wij de tijd voor u in een adviesgesprek.
Laat hieronder uw gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact met op.

PPR-_z6f9753-studio-team-LR-82